Adakah Madu Manuka Salah Satu Bahan Penjagaan Kulit Organik Terbaik?

Dari mana ia datang?
Madu Manuka dihasilkan oleh lebah madu yang mengumpul nektar dari Manuka Bush atau Leptospermum Scoparium, pokok teh yang berasal dari New Zealand. New Zealand mempunyai salah satu piawaian tertinggi bagi pensijilan organik untuk madu di dunia.

Malah salah satu perkara unik yang dilakukan oleh New Zealand yang tidak dilakukan oleh banyak negara lain, adalah menegaskan bahawa sarang lebah, tanah yang mereka tinggal dan tanah di sekelilingnya untuk radius tiga-lima batu adalah disahkan organik. Sebabnya ialah kajian (1&2) telah menunjukkan bahawa lebah boleh melakukan perjalanan sehingga dan kadangkala melebihi 1.7km (iaitu 1-2 batu kepada saya dan anda) untuk memberi makan dan mengumpul debunga, bermakna debunga daripada tanaman GMO dan tanaman yang disembur racun perosak. boleh dibawa masuk ke dalam sarang mencemarkan madu.

Apa yang menjadikannya unik?
Sebaik sahaja lebah telah mengumpul nektar, mereka membawanya kembali ke sarang di mana mereka menambah enzim yang dipanggil glukosa oksidase untuk memelihara madu, yang kemudian perlahan-lahan melepaskan sejumlah kecil agen antibakteria hidrogen peroksida ke dalam madu.

Jadi bagaimana ini berbeza daripada madu lain? Walaupun semua madu mengandungi hidrogen peroksida, potensi ini berbeza-beza hampir 100 kali ganda merentasi semua jenis madu, dan apabila terdedah kepada haba dan cahaya enzim yang menghasilkan hidrogen peroksida dimusnahkan, dan begitu juga sifat antibakteria madu.

Profesor Peter Molan di Unit Penyelidikan Madu Universiti Waikato, New Zealand, telah mendapati bahawa apa yang menjadikan Madu Manuka unik adalah kehadiran Methylglyoxal (MGO) dalam kuantiti yang tinggi (antara 100 dan 1000mg/Kg). Bahan bukan peroksida inilah yang menjadikan madu ini mempunyai ciri antibakteria, anti mikrob, antivirus, antioksidan, antiseptik, anti-radang dan anti kulat yang unik. Tahap Methylglyoxal 400 mg/kg dan lebih tinggi dalam madu manuka memberikannya kuasa untuk memusnahkan sejumlah besar mikroorganisma, virus dan bakteria yang merosakkan.

See also  Padanan Teh dan Madu Sempurna

Satu lagi aspek unik MGO ialah ia stabil, bermakna ia tidak dipecahkan oleh haba atau cahaya, atau enzim katalase yang terdapat dalam tisu badan, justeru keupayaan uniknya untuk menyembuhkan luka. Ia juga tidak memerlukan pencairan atau oksigen untuk menjadi. aktif bermakna ia boleh berfungsi dalam pembalut luka, secara dalaman (dalam saluran penghadaman/perut), dan pada tahap yang lebih kuat. Harta unik ini telah dinamakan Unique Manuka Factor (UMF). Tetapi berhati-hati penyelidikan telah menunjukkan tidak semua madu Manuka mengandungi UMF dan tidak semuanya cukup kuat untuk mempunyai kesan terapeutik. UMF perlu berumur sekurang-kurangnya 16+ untuk mempunyai ciri anti-bakteria dan penyembuhan yang ketara dan mesti aktif.

Jadi perkataan yang anda cari pada label tab Madu Manuka anda adalah organik, aktif dan UMF antara 16+ dan 24+. Semakin tinggi tahap UMF, semakin tinggi manfaat kesihatan.

Jadi Apakah Kebaikan Madu Manuka?
Kebanyakan orang akan tahu bahawa madu ini mempunyai sifat antibakteria, dan ia baik untuk kesihatan mereka tetapi kebanyakannya tidak pasti mengapa ini berlaku atau bagaimana ia berfungsi. Profesor Molan di Unit Penyelidikan Madu Universiti Waikato di New Zealand telah meneliti khasiat dan faedah Madu Manuka selama lebih 28 tahun dan telah membuat beberapa penemuan menarik yang terbaru ialah ia mempunyai ciri anti-penuaan kerana ia mampu merangsang kolagen sintesis dalam kulit membantu menghilangkan garis-garis halus dan kedutan dalam rawatan muka organik.

See also  Madu - Sumber Pemakanan Kanak-kanak

Ia juga anti-radang menjadikannya bahan penjagaan kulit organik yang hebat. Ia boleh membantu menyembuhkan keadaan seperti jerawat, ulser perut, arthritis, dan ekzema. Ia boleh diambil secara dalaman dan digunakan secara topikal pada kulit. Ini kerana kandungan gula madu Manuka yang tinggi mewujudkan persekitaran tanpa air di mana bakteria yang menjangkiti luka tidak dapat bertahan. Juga, terima kasih kepada kehadiran enzim yang dipanggil glukosa oksidase, ia berasid, yang menambah sifat antibakteria yang unik. Malah Hospital Christie di Didsbury kini menggunakan madu Manuka dalam rawatan pesakit kanser mulut dan tekak. Sudah tentu manfaat Madu Manuka yang paling terkenal ialah ia adalah anti-bakteria. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di AS telah menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 70% bakteria kini kebal terhadap sekurang-kurangnya satu jenis antibiotik. Tiada bakteria diketahui telah membangunkan daya tahan terhadap Madu Manuka Aktif.

Madu Manuka memusnahkan bakteria dengan menarik semua lembapan keluar dari sel. Ia merosakkan persekitaran yang bakteria berganda dan seterusnya membunuh bakteria. Penyelidik perubatan di Trenton New Jersey kini menghasilkan Kasa Perubatan yang dibuat dengan madu ini. Dalam kes MRSA, kajian menunjukkan bahawa ia mengganggu proses pemisahan apabila bakteria cuba membiak dengan itu, menghalang MRSA daripada merebak. Ia juga telah terbukti meningkatkan bakteria baik dalam perut membantu membantu penghadaman dan menguatkan sistem imun.

See also  Apakah Diet Cuka dan Madu dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Mengapa ia digunakan dalam rawatan kecantikan:
Faedah anti-penuaan – apabila digabungkan dengan Akupunktur Peremajaan Wajah. Ia juga mencipta permukaan steril yang bersih untuk akupunktur pada muka. Akupunktur, teknik urutan muka organik anti-penuaan dan gabungan Manuka Honey memberikan kilauan yang paling menakjubkan kepada rawatan selepas kulit, dan hasil yang cepat.

Membersihkan kulit secara mendalam – teknik yang kami gunakan menarik kotoran dari kulit secara perlahan-lahan mengurangkan keperluan untuk memicit kulit secara berlebihan semasa pengekstrakan manual. Untuk pra-pengekstrak, ia melonggarkan kekotoran dan membantu menyediakan kulit untuk pembersihan yang lebih mendalam. Jika kulit tidak disediakan dengan betul, pengekstrakan boleh menjadi tidak selesa dan merosakkan kulit. Menggunakan teknik pembersihan Madu Manuka kami adalah alternatif yang bagus untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif yang masih menyukai pembersihan mendalam tetapi tidak menyukai pengekstrakan manual tradisional.

Anti-radang dan penyembuhan – melegakan kulit yang meradang untuk jerawat dan rosacea menderita. Hebat selepas pengekstrakan juga.