Khasiat madu untuk badan dan kulit

Madu telah diketahui selama berabad-abad mempunyai beberapa kesan yang sihat dan berkhasiat pada kulit. Malah Cleopatra yang dikenali sebagai wanita tercantik pada zamannya sering menambahkan madu ke dalam air mandiannya untuk mengekalkan kecantikannya.
Tetapi benarkah madu boleh mengekalkan kulit anda sihat dan cantik? Doktor perubatan Dr. Sandra Rosario, MD, dan pakar perubatan semula jadi, Dr. Gabrielle Francis, mengesyorkan madu untuk mengekalkan kesihatan dan kecantikan kulit dengan betul.

Menghidrat dan membersihkan jerawat
“Madu adalah humektan (bahan yang menyerap air dari udara dan mengekalkannya pada kulit), jadi ia memasukkan air ke dalam kulit untuk melembapkannya dan mencegah kerengsaan kulit,” kata Rosario, yang juga pakar kecantikan di The Spa di Gunung Begk. Rumah, New Paltz. , New York. Tambahnya, madu juga mempunyai sifat antibakteria yang membantu menyembuhkan kulit sensitif. Selain melembapkan kulit, madu juga berguna dalam merawat masalah jerawat. Untuk memanfaatkan sepenuhnya manfaat madu, Sandra mencadangkan menggunakan madu mentah (tidak diproses). “Madu mentah masih mempunyai enzim aktif yang bermanfaat untuk kecantikan. Proses pemanasan apabila mengambil madu memusnahkan enzim ini,” jelasnya.
Sandra mengesyorkan menggunakan madu sebagai topeng muka. Caranya ialah dengan mengambil dua atau tiga sudu besar madu dalam mangkuk kecil dan kemudian gunakan jari anda untuk menyapu madu ke muka anda. Selepas 10 minit, basuh muka anda dengan air suam (jangan gunakan sabun muka) dan sapukan pelembap kegemaran anda.

See also  Madu - Sumber Pemakanan Kanak-kanak

Pencegahan alahan dan peningkatan imuniti
Madu diketahui mempunyai beberapa manfaat dalam mengekalkan kesihatan tubuh badan. “Madu melegakan sakit tekak, batuk dan meningkatkan sistem imun,” kata Francis, pakar akupunktur dan pakar perubatan naturopati yang berpangkalan di Manhattan. Madu diketahui mengandungi vitamin B, asid amino, enzim dan mineral seperti kalsium, magnesium, bioflavonoid dan antioksidan. Semua bahan ini digunakan untuk merawat masalah alahan. Untuk mengelakkan alahan, anda boleh makan sesudu madu setiap hari. “Tetapi pastikan madu ini tidak dipasteur, jadi ia masih mempunyai enzim dan antioksidan,” tambahnya. Anda juga boleh menambah madu ke dalam teh atau minuman lain.

See also  Padanan Teh dan Madu Sempurna