Khasiat madu untuk kulit dan kecantikan

Khasiat madu untuk kulit dan kecantikan
Semua siaran, manfaat Madu / By Simply Honey
Madu adalah keajaiban yang menyeluruh! Nektar emas ini telah digunakan dalam masakan selama berabad-abad, dan untuk sifat antibiotik dan antimikrobnya, sebagai bantuan terapeutik untuk selsema, selesema dan luka, tidak hairanlah madu juga merupakan keajaiban untuk kulit anda! Lihat di rak mana-mana kedai kecantikan atau farmasi dan anda akan melihat madu yang terdapat dalam topeng muka, syampu, losyen, balm bibir dan banyak lagi.

Manfaat madu mentah untuk kulit anda
Berita baiknya ialah anda tidak perlu membeli produk kecantikan yang diproses dengan banyak untuk mendapat manfaat madu – cuma tambahkannya pada rejimen harian atau mingguan anda dengan madu mentah AB’s Honey yang tidak dipasteurisasi. Menurut TreeHugger, “Madu, terutamanya mentah atau #tidak dipasteurisasi, adalah bahan yang sangat serba boleh dan semulajadi untuk digunakan pada kulit. Ia penuh dengan #antioksidan, yang bagus untuk kedutan dan penuaan kulit. Ia antibakteria, yang membantu merawat dan mencegah jerawat. . Mencerahkan kulit dengan membuka dan membuka pori-pori tersumbat.

See also  Madu untuk kulit anda: menyembuhkan, menghidrat dan melawan jerawat

Berikut ialah beberapa cara mudah anda boleh menggunakan Madu AB di luar dapur anda. Di hadapan muka awak
Topeng madu mudah: sapukan muka anda dengan madu; gosok ke dalam kulit dan biarkan sehingga 30 minit (jangan lupa elakkan lebah!) Bilas dengan air suam. Pembersih muka untuk membuang sisa solekan: campurkan madu dan minyak jojoba atau minyak kelapa. Sapukan pada kulit, elakkan kawasan mata. Bilas dengan air suam. Mandian (sesetengah orang mengatakan Cleopatra menggunakannya setiap hari untuk memastikan kulitnya lembut!): Campurkan 1/4 cawan madu dengan 2 cawan susu. Tambah ke dalam mandian suam. Duduk dan berehat. Scrub bibir madu Untuk bibir anda
Krim bibir. Campurkan satu sudu madu, empat sudu teh gula, dan 1/2 sudu besar minyak zaitun atau minyak kelapa lembut dalam mangkuk kecil. Urut adunan pada #bibir anda dan biarkan selama 10 minit. Keluarkan perlahan-lahan dengan pencuci muka yang lembap. Sapukan balsem bibir untuk penghidratan. Untuk rambut anda

See also  Apakah Diet Cuka dan Madu dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Topeng rambut untuk meningkatkan kilauan: Campurkan 1/2 cawan madu mentah dan 1/4 cawan minyak zaitun atau kelapa dalam mangkuk kecil atau periuk kera. Sapukan pada rambut dari akar hingga hujung. Biarkan selama 20 minit, kemudian bilas. Gunakan setiap minggu untuk menambah kilauan dan kelantangan. Membaiki rambut kering. Pulihkan rambut yang kering dan rapuh dengan mencampurkan 1 sudu teh madu mentah ke dalam syampu anda dengan teliti. Basuh seperti biasa dan kemudian bilas dengan baik untuk memastikan helaian anda sangat lembut.