Madu – Sumber Pemakanan Kanak-kanak

Adakah anak-anak anda cerewet makan? Sebelum mengalami kekurangan zat makanan, berikan dia madu setiap hari. Daripada kajian terbukti, madu boleh meningkatkan selera makan, mengurangkan tahap morbiditi kepada panas dan sejuk, selain itu madu mempunyai kandungan nutrisi yang lengkap. Memberi makan kanak-kanak berumur di bawah 5 tahun adalah rumit. Jika anak mempunyai selera makan yang tinggi, ibu bapa tidak akan mengganggu. Anak-anak akan makan setiap makanan yang diberi dengan penuh lahap. Sebaliknya, kanak-kanak di bawah 5 tahun kurang selera makan atau sukar makan, membuatkan ibu bapa sering terharu, malah hampir hilang akal untuk memujuknya makan.

Setiap jenis makanan diuji. Reaksi kanak-kanak hanya membuang makanan ke dalam mulut apabila tidak mengikut citarasa mereka. Malangnya, makanan kegemarannya kurang berkhasiat. Malah, kepelbagaian makanan sangat diperlukan. Jika keadaan ini berterusan, kanak-kanak mungkin mengalami kekurangan makanan dan kekurangan zat makanan, sehingga mudah terluka. Akibatnya, proses pertumbuhan ini menjadi tidak normal. Yang paling merisaukan, apabila dia menjadi sebahagian daripada generasi tanpa masa depan (lost generation).

Tingkatkan Selera Makan
Mujurlah ada kajian dari Y. Widodo, seorang penyelidik di Pusat Penyelidikan dan Pengembangan Nutrisi di Bogor. Ia dibawakan berita gembira daripada ibu bapa yang mempunyai anak kurang tenaga protein. Beliau melaporkan pemberian madu secara berkala setiap hari boleh menurunkan tahap mordibiti (panas dan sejuk) dan meningkatkan selera makan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Penyelidikan dijalankan ke atas 5 pesakit Pemakanan Klinikal, Pusat Pemakanan, yang mengalami kurang tenaga protein akibat krisis kewangan.

See also  Madu untuk muka: adakah madu baik untuk muka?

Terdapat 51 kanak-kanak berumur 13-36 bulan yang terlibat dalam penyelidikan. Mereka dibahagikan kepada 2 kumpulan, pertama Kumpulan Madu (25 orang) sebagai sampel dan Kumpulan Sirap kedua sebagai kawalan. kedua-dua kumpulan sama diberi tambahan vitamin B-kompleks dan vitamin C (50 mg).

Penunjuk diperhatikan antara data antropometrik lain (umur, berat badan, tinggi/panjang), ekonomi, penggunaan ingat kembali, sejarah kesihatan kanak-kanak pada masa sebelum, semasa dan selepas kira-kira dua bulan. Hasil kajian menunjukkan, tahap morbiditi kepada haba dan sejuk daripada Honey Group menurun, selera makan meningkat, kekerapan hidangan dan makan meningkat, sehingga penggunaan protein dan tenaga mereka juga meningkat berbanding dengan Syrup Group.

Faedah kesihatan madu yang jelas dalam kajian ini disebabkan oleh 2 kurus. Pertama, madu adalah makanan yang mengandungi pelbagai khasiat manakala gula hanya mengandungi tenaga atau kalori. Kedua, madu juga mengandungi sebatian yang mempunyai ciri antibiotik.

Mengandungi Faktor Pertumbuhan
Kandungan nutrien utama madu adalah semua jenis sebatian karbohidrat seperti gula fruktosa (41%), glukosa (35%), sukrosa (1.9%), dan dekstrin (1.5%). Karbohidrat madu membantu bahan api membekalkan tenaga yang diperlukan oleh sesetengah kanak-kanak. Kandungan protein dalam madu agak kecil, kira-kira 2.6%. Walau bagaimanapun, kandungan asid amino agak pelbagai, kedua-dua asid amino perlu dan tidak penting. Asid amino juga membantu membekalkan kebanyakan protein yang diperlukan oleh badan kanak-kanak.

See also  Adakah Madu Manuka Salah Satu Bahan Penjagaan Kulit Organik Terbaik?

Vitamin yang terdapat dalam madu antara lain vitamin B1, vitamin B2, B3, B6, dan vitamin C. Manakala mineral yang terkandung dalam madu ialah kalium, natrium, kalsium, magnesium, zat besi, tembaga, fosforus, dan sulfur. Walaupun jumlahnya agak sedikit, mineral madu merupakan sumber yang ideal untuk tubuh manusia kerana keseimbangan dan jumlah mineral yang terkandung madu mendekati dalam darah manusia.

Kajian menunjukkan bahawa madu juga mengandungi faktor pertumbuhan. Khabarnya, keratan pokok yang dicelup ke dalam madu akan lebih cepat berakar dan tumbuh lebih baik daripada keratan yang tidak dirawat yang ditanam madu. Madu juga mengandungi bahan antibiotik. Kandungan ini adalah salah satu madu yang unik. Penyelidikan Peter C Molan, seorang penyelidik dari Jabatan Sains Biologi, Universiti Waikoto, di Hamilton, New Zealand, membuktikan bahawa madu mengandungi bahan antibiotik yang aktif melawan serangan patogen yang menyebabkan penyakit. Beberapa penyakit yang boleh disembuhkan dan dihalang dengan (meminum) madu secara teratur ialah penyakit perut dan saluran penghadaman, penyakit kulit, jangkitan pernafasan akut, batuk dan demam, penyakit jantung, hati, dan paru-paru, penyakit yang boleh mengganggu mata, telinga. , dan saraf.

Berdasarkan kajian Kamaruddin (1997), kajian dari Jabatan Biokimia, Fakulti Perubatan Universiti Malaya, di Kuala Lumpur, terdapat sekurang-kurangnya 4 faktor yang bertanggungjawab terhadap aktiviti antibakteria dalam madu. Pertama, kandungan gula madu yang tinggi akan menghalang pertumbuhan bakteria sehingga bakteria tidak dapat berkembang. Kedua, madu mempunyai tahap keasidan yang tinggi (pH 3.65). Ia akan mengurangkan pertumbuhan dan kuasa bakteria. Ketiga, sebatian radikal ialah hidrogen peroksida yang boleh membunuh mikroorganisma patogen. Dan faktor keempat, kehadiran sebatian organik yang bersifat bakteria. Bahawa sebatian organik mempunyai banyak jenis. Yang telah dikenal pasti seperti polifenol, flavonoid, dan glikosida.

See also  Khasiat madu untuk kulit dan kecantikan

Kuantiti Minum Madu
Untuk mendapatkan khasiat madu untuk kesihatan, ia perlu dimakan dengan kerap. Dalam sampel kajian Widodo, kanak-kanak itu diberi madu sebanyak 20 gram sehari. Madu tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur 0-4 bulan kerana makanan pertama dan paling utama untuk mereka adalah susu ibu (susu ibu). Selepas umur 4 bulan baru boleh diberi madu kerana makanan tambahan seperti yang disyorkan.

Menurut Muhilal, 2-3 sudu besar madu 2x sehari sudah memadai untuk mengekalkan stamina dan kesihatan fizikal. Tetapi untuk rawatan semasa, madu lebih baik dimakan dalam bentuk larutan dalam air kerana ia akan memudahkan penyerapan dalam badan. Madu sholud dimakan 2 jam sebelum makan atau tiga jam selepas makan.

Selain menambah madu ke dalam makanan anak-anak dengan kerap, sudah tentu pelbagai langkah kesihatan lain seperti rawatan perubatan dan pemakanan tambahan juga perlu dilakukan. Usaha ini akan mempercepatkan lagi usaha memulihkan kesihatan dan penambahbaikan pemakanan terutama yang sukar untuk dimakan.