Madu untuk kulit anda: menyembuhkan, menghidrat dan melawan jerawat

Madu adalah pemanis semulajadi yang lazat…tapi tahukah anda ia juga bagus untuk kulit anda? Ini kerana ia secara semula jadi antibakteria, menggalakkan penyembuhan dan mengurangkan keradangan. Ini adalah sebab yang baik untuk memanjakan diri anda dengan rawatan muka madu mentah tulen

Mengapa madu berfungsi? Kebaikan menggunakan madu pada muka

Madu mentah yang tidak dipasteurkan penuh dengan ramuan yang baik untuk kulit anda, terutamanya jika anda mempunyai jerawat atau keadaan kulit autoimun seperti ekzema atau psoriasis. Malah pertumbuhan berlebihan Candida (aka yis) boleh dikawal dengan menggunakan madu pada kulit.

See also  Khasiat madu untuk badan dan kulit

Madu secara semulajadi membebaskan hidrogen peroksida (H2O2). Madu mentah, yang secara semula jadi antibakteria, membantu mengimbangi bakteria pada kulit anda, menjadikannya produk jerawat yang hebat. Madu juga mempunyai emolien, humektan (bermaksud ia membantu mengekalkan kelembapan dalam kulit), kesan menenangkan dan penyaman pada rambut, dengan sains menunjukkan bahawa madu membantu melambatkan pembentukan kedutan sambil mengawal pH dan mencegah jangkitan kulit.

Begitu juga, jika anda mempunyai cela atau ekzema, madu yang tidak dipasteurisasi boleh mempercepatkan penyembuhan dan mengurangkan keradangan. Madu mentah juga merupakan pengelupasan semulajadi, yang bermaksud bahawa dengan menyapunya pada muka anda, anda akan menghilangkan kulit kering, kusam dan mendedahkan sel kulit baru di bawahnya.

See also  Padanan Teh dan Madu Sempurna

Cara menggunakan madu pada muka

Madu boleh digunakan secara bersendirian atau dicampur dengan bahan semula jadi lain untuk mencipta topeng muka yang menenangkan. Jika anda mempunyai kulit sensitif atau bimbang tentang kemungkinan tindak balas kulit, pastikan anda melakukan ujian tampalan pada madu dan semua bahan lain untuk memastikan anda tidak mengalami reaksi alahan.

Hanya sapukan madu bunga liar mentah tulen ke muka anda, atau cipta resipi anda sendiri untuk topeng penghidratan madu dengan mencampurkan 1 sudu besar madu soba, 1/2 buah avokado dan segenggam oat atau dedak oat. Biarkan pada muka selama 15 minit dan kemudian bilas. Madu soba menambah lebih banyak manfaat kepada kulit anda kerana ia lebih tinggi dalam antioksidan.

See also  Sertakan madu dalam rutin penjagaan kulit anda untuk kulit yang sempurna