Madu!Rawatan Semulajadi untuk Penyakit Gusi

Terdapat banyak perbincangan mengenai sifat antimikrob pemanis, Xylitol, yang merupakan produk yang dihasilkan daripada batang jagung. Komuniti kebersihan pergigian (kumpulan perbincangan) adalah tempat saya melihat kebanyakan perkara ini dan pemahaman saya ialah ia adalah produk yang cukup baik sebagai pemanis dan baik untuk gigi dan gusi anda. Sesuatu membuat saya berfikir, bagaimanapun, tentang menjadi lebih semula jadi dan ‘madu’ terlintas di fikiran. Saya tertanya-tanya tentang sifat antimikrob makanan semula jadi dan sihat ini dan apa yang saya dapati benar-benar mengejutkan saya!
Saya ingin belajar sedikit tentang sifat madu – Ya, madu adalah antimikrob yang baik dan mempunyai banyak kegunaan untuk merawat semua jenis penyakit selain daripada penyakit gusi. Segala-galanya dari ekzema hingga masalah prostat sedang dirawat dengan berkesan dengan madu… Sayang!
Sebelum anda pergi ke almari, bagaimanapun, anda harus tahu bahawa kepelbagaian madu sangat berbeza dalam keberkesanannya, jadi tidak semua jenis adalah sama.

Sesetengah madu nampaknya tidak lebih baik untuk gigi anda daripada gula halus, tetapi di hujung spektrum yang lain, terdapat jenis yang luar biasa untuk sifat antimikrobnya. Nampaknya majoriti penyelidikan tentang sifat antimikrob madu dan keberkesanan dalam merawat penyakit gusi keluar dari New Zealand dalam sedozen tahun yang lalu. Kebanyakan perkara ini mungkin berpunca daripada Dr. Peter C. Molan, Profesor Madya Biokimia di Universiti Waikato, New Zealand.
“Madu mengandungi enzim yang menghasilkan hidrogen peroksida yang dipercayai menjadi punca utama aktiviti antimikrob madu. Jenis madu sangat berbeza dalam potensi antimikrobnya, berbeza-beza sehingga seratus kali ganda. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa madu bukan sahaja menghentikan pertumbuhan bakteria plak gigi, ia mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan, yang menghalang bakteria daripada menghasilkan dextran. Dextran, komponen plak gigi, ialah polisakarida bergetah yang dihasilkan oleh bakteria untuk melekat pada permukaan gigi.”

See also  Madu - Sumber Pemakanan Kanak-kanak

Madu yang berasal dari pokok Manuka (Leptospermum scoparium), yang ditemui dengan banyaknya di New Zealand, mendakwa potensi tertinggi sifat antimikrobial. Malah, faktor antibakteria madu Manuka tidak terjejas oleh enzim dalam badan yang memusnahkan komponen hidrogen peroksida. (Biasanya, peroksida tidak dianggap sebagai antimikrobial yang baik, secara lisan, kerana badan mencairkannya dengan cepat.) Ia juga mempunyai tahap aktiviti antimikrobial terbitan tumbuhan yang sangat tinggi. Antioksidan dalam madu juga menghalang pembentukan radikal bebas dan bekalan nutrien madu adalah faktor penting dalam pertumbuhan semula tisu baru, telah rosak oleh jangkitan.

See also  Adakah Madu Manuka Salah Satu Bahan Penjagaan Kulit Organik Terbaik?

Di samping itu, madu ‘ubat’ telah dibangunkan di New Zealand dan Queensland, Australia untuk melawan ‘pepijat super,’ seperti staphylococcus aureus (MRSA) tahan berbilang dan enterococci tahan vancomycin (VRE), yang dikaitkan dengan 100 kematian yang dilaporkan. seminggu di UK, menurut satu laporan.
“Ujian makmal diperlukan untuk menentukan tahap aktiviti anti-bakteria dalam madu. Madu dibandingkan dengan antiseptik rujukan standard (phenol) untuk potensi. Jadi, sebagai contoh, madu dengan penarafan empat akan bersamaan dengan potensi antiseptik. kepada larutan empat peratus fenol (pembasmi kuman karbolik). Madu harus mempunyai penarafan empat atau lebih tinggi sebelum ia boleh dianggap sebagai ‘Madu Aktif’. Ujian makmal telah menunjukkan sangat berkesan terhadap bakteria, penarafan hendaklah sekurang-kurangnya sepuluh tetapi tidak perlu lebih besar. Honey New Zealand menghasilkan rangkaian Madu Aktif: Manuka, Rewarewa dan Flora Liar.

“Madu Manuka mempunyai UMF (ini singkatan dari Unique Manuka Factor) sebagai tambahan kepada anti-bakteria hidrogen peroksida biasa. aktiviti menjadikannya dua kali ganda kuat. Madu UMF lebih berkesan daripada hidrogen peroksida terhadap beberapa jenis bakteria. Tahap aktiviti UMF didapati dalam ujian makmal dengan mengeluarkan hidrogen peroksida daripada madu dan menggunakan kaedah ujian yang sama untuk menguji ‘madu aktif’. Penilaian didapati menerangkan aktiviti anti-bakteria yang tinggal dalam madu selepas hidrogen peroksida telah dikeluarkan. Ini dipanggil Active UMF 10+. UMF ialah komponen anti-bakteria tambahan yang unik kepada Madu Manuka. Tiada seorang pun untuk penemuan saintifik madu aktif New Zealand setakat ini telah menemui bahan yang terlibat, jadi ia dipanggil UMF.” (Honey New Zealand)

See also  Madu untuk muka: adakah madu baik untuk muka?

Bagaimanakah madu itu digunakan pada gigi? Sesetengah mengesyorkan hanya menggosoknya ke dalam gusi selepas Memandangkan madu Manuka mengekalkan sifat antimikrobnya apabila dicairkan sehingga 50 kali, ia mungkin boleh digunakan sebagai pengairan mulut (apabila dicairkan dengan air suling atau ditapis) dan diarahkan antara gigi atau sub-gingiva ke dalam poket periodontal menggunakan pengairan oral. Walau bagaimanapun, memandangkan madu boleh ditapai, disyorkan agar larutan itu digunakan dengan segera dan tidak dibuat lebih awal dan disimpan untuk kegunaan kemudian. (Perlu diingatkan bahawa madu tidak boleh diberikan kepada bayi di bawah 24 tahun bulan.)