Padanan Teh dan Madu Sempurna

Menurut cerita rakyat Cina, pada tahun 2737 SM. Maharaja China Ksan Nung menemui minuman teh itu ketika dia sedang minum segelas air panas. Angin menjatuhkan ke dalam kaca sehelai daun dari pokok tempat maharaja sedang duduk. Dia mendapati ramuan itu merupakan peningkatan yang hebat daripada air mendidih biasa. Dan selepas ini dia memberi arahan untuk menanam teh.

Hari ini, teh mempunyai ratusan spesies dalam genera yang berbeza dan merupakan penghilang dahaga yang popular dan minuman yang paling biasa diminum di dunia selepas air. Orang Cina dan Jepun mempunyai tabiat meminum minuman itu pada sebelah petang dan orang Inggeris meminumnya beberapa cawan setiap hari. Minum teh adalah hobi kebangsaan di India, di mana pengeluaran terbesar tumbuhan adalah. Herba teh hijau sangat disukai oleh orang-orang dari Timur Jauh, dan teh separuh ditapai, terutamanya oolong (naga hitam) oleh orang-orang di selatan China dan Taiwan. Teh hitam lebih banyak digunakan di Eropah. Di luar citarasa untuk dinikmati, teh penuh dengan pelbagai faedah kesihatan. Ia mengandungi polifenol anti-kanser, minyak pati, beberapa vitamin (E dan sebahagian daripada kumpulan B) dan mineral, termasuk peratusan zink yang tinggi yang penting untuk wanita hamil. Semakin banyak pemprosesan daun teh, semakin gelap. Teh hijau, teh yang paling kurang diproses, hanya dikukus dengan cepat. Teh hitam dan merah sebahagiannya dikeringkan, dihancurkan dan ditapai.

See also  Khasiat madu untuk kulit dan kecantikan

Teh telah lama dikaitkan dengan hampir setiap hidangan di banyak negara dan diterima sebagai minuman tambahan yang sihat. Kajian saintifik menunjukkan bahawa manfaat perubatan teh boleh meningkatkan kesihatan seseorang telah mencetuskan minat baru terhadap teh sebagai minuman alternatif. Secawan teh mengandungi purata 40mg kafein, berbanding 85mg seperti yang terdapat dalam secawan kopi yang baru dibancuh. Faedah kesihatan jantung dan pencegahan kanser teh hitam dan hijau dihebahkan dengan baik. Para saintis menunjukkan kelas antioksidan semulajadi yang dipanggil flavonoid yang terdapat dalam banyak makanan semulajadi yang berasal dari tumbuhan, termasuk teh. Antioksidan ini membantu mengeluarkan badan molekul yang dipanggil radikal bebas, yang merupakan produk sampingan yang merosakkan badan daripada pencemaran dan proses penuaan semula jadi. Radikal bebas dalam sel badan adalah sangat tidak stabil dan cenderung bertindak balas secara negatif dengan molekul penting lain seperti DNA, menyebabkan kerosakan dan kerosakan pada tahap sel.

Pemusnahan radikal bebas ini membuka jalan kepada banyak penyakit termasuk kanser. Ia juga dipercayai bahawa antioksidan mempunyai kesan positif terhadap kesihatan pergigian. Kajian menunjukkan bahawa membilas mulut dengan teh hitam atau hijau boleh mencegah kaviti dan penyakit gusi. Antioksidan dalam teh hitam menghalang pertumbuhan bakteria yang menggalakkan kaviti dan menjejaskan keupayaan mereka untuk melekat pada permukaan gigi. Penyelidikan mencadangkan bahawa teh juga boleh meningkatkan kepadatan mineral tulang dan minum teh secara teratur selama bertahun-tahun boleh menghasilkan tulang yang lebih kuat. Ia juga menunjukkan bahawa wanita yang lebih tua yang peminum teh kurang berkemungkinan menghidap rheumatoid arthritis berbanding mereka yang tidak minum teh. Peminum teh mungkin terkejut apabila mengetahui satu lagi manfaat kesihatan teh: kawalan tekanan darah. Minum setengah cawan teh hijau atau oolong setiap hari boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi seseorang menurut beberapa kajian.

See also  Madu untuk muka: adakah madu baik untuk muka?

Ramai orang menggunakan madu untuk memaniskan teh secara semulajadi sebagai pengganti gula meja kerana faedah kesihatan yang berkaitan. Sumber karbohidrat yang baik, madu asli manis tanpa bahan tambahan atau pengawet. Kerana komposisinya, madu tulen mempunyai kesan yang lebih rendah pada tahap glukosa dan insulin. Kedua-dua teh dan madu diketahui mengandungi antioksidan, yang membantu mencegah kerosakan pada sel dan tisu yang menyumbang kepada penyakit seperti kanser.

Secara peribadi saya sangat terpesona dan tertarik dengan bagaimana ratusan jenis madu boleh dicampur dan dipadankan dengan adunan teh ini untuk menyesuaikan dan sesuai dengan mood dan pilihan rasa peribadi. Saya tidak dapat bayangkan jenis impak menarik gabungan berbilang ini terhadap pengalaman deria kami, dan apatah lagi manfaat kesihatan semula jadi yang wujud dalam kedua-dua produk. Kita tidak perlu menjadi pakar untuk mencuba pelbagai kombinasi teh madu. Ia menyeronokkan dan mudah, cuma masukkannya ke dalam sarapan pagi, snek tengah hari atau pesta keluarga setiap pagi.

See also  Madu untuk kulit anda: menyembuhkan, menghidrat dan melawan jerawat

Sebagai contoh, pelbagai jenis madu alpukat boleh digabungkan dengan teh Earl Grey, dan madu semanggi dengan sama ada teh lemon atau pudina untuk rasa yang unik, pelbagai jenis madu Tupelo dengan teh melati, dan madu kayu putih dengan teh Sarapan Ireland. Rasa madu Blueberry yang ketara menambah semangat kepada campuran teh ringan seperti Earl Grey atau English Breakfast. Madu bunga oren, salah satu jenis yang paling serba boleh menambah dimensi baharu kepada kebanyakan adunan teh. Ada yang berpendapat ia terbaik dengan teh hitam seperti Ceylon dan Darjeeling. Teh dengan rasa tersendiri yang kuat, seperti Jasmine atau Apple cinnamon, sesuai dengan madu Alfalfa berperisa ringan. Madu sage, satu lagi jenis ringan melengkapkan rasa teh yang pedas termasuk rempah oren, lemon dan pudina.