Sertakan madu dalam rutin penjagaan kulit anda untuk kulit yang sempurna

Jika anda mencari rejimen kecantikan semula jadi, ada sesuatu di dapur anda yang pasti akan masuk ke dalam mangkuk tempat anda menyediakan kit kecantikan anda, sayang. Salah satu bahan semulajadi yang paling berkuasa dan berkesan, ia bagus untuk semua jenis kulit dan mempunyai kredibiliti berkurun lamanya sebagai bahan yang dihormati yang tidak boleh digunakan di dapur. Madu adalah komponen antibakteria, antiseptik dan anti-radang semulajadi. Dalam bentuk semula jadi, madu dihasilkan oleh aktiviti enzimatik, bahan tumbuhan dan bakteria hidup yang bergabung membentuk bahan yang kuat dengan ratusan kegunaan praktikal. Madu mentah yang tidak dipasteurisasi mempunyai potensi terbesar untuk penggunaan topikal pada kulit.

Beauty Guru Dr berkongsi. Blossom Kochhar tentang bagaimana madu boleh digunakan pada muka untuk membantu kulit anda. Mari kita lihat beberapa manfaat penjagaan kulit bersama-sama dengan pek ringkas yang boleh dibuat dengan madu. Pori terbuka menarik banyak habuk, kotoran dan pencemaran; semuanya boleh menyebabkan jerawat, kulit kusam dan kering. Madu bertindak sebagai astringen semulajadi yang membantu mengetatkan pori-pori dan mengurangkan jerawat. Campuran jus tomato dan madu, jika disapu pada kulit selama 10 minit sehari, boleh mengurangkan saiz liang-liang anda. Bagi mereka yang merungut tentang liang pori terbuka, inilah yang perlu anda perbaiki. Jika anda bergelut dengan kulit yang letih dan kendur, maka sedikit madu sahaja yang anda perlukan. Tumbuk setengah kiwi, tambah satu sudu teh madu dan 1 sudu besar oat. Simpan pek ini selama 20 minit dan basuh dengan air suam. Satu lagi pek yang boleh anda cuba ialah tumbuk secawan betik dan jadikan pes, kini tambahkan lebih kurang 1-2 sudu madu. Buat pes halus dan sapukan lapisan tebal pada muka. Biarkan selama kira-kira 15-20 minit dan kemudian basuh dengan air sejuk. Pek ini akan memberikan anda cahaya segera.

See also  Madu!Rawatan Semulajadi untuk Penyakit Gusi

Madu membantu dalam proses penyembuhan badan anda, yang membantu dalam menghilangkan parut jerawat. Anda boleh menggunakan madu untuk merawat luka, sapu setiap hari atau setiap hari sebagai pes pada kawasan parut anda. Atau anda juga boleh menyediakan pek dengan badam, madu dan jus lemon. Campurkan 1 sudu besar madu dengan 2 sudu serbuk badam dan setengah sudu teh jus lemon. Sapukan pada muka dan basuh perlahan-lahan selepas kering. Memandangkan madu mempunyai sifat pengelupasan, menggunakannya pada wajah anda boleh menanggalkan sel kulit mati yang boleh menyebabkan kulit anda kelihatan kusam. Ini akan mendedahkan kulit yang lebih cerah. Selepas mencuci muka dengan sabun dan air, sapukan madu manuka atau madu mentah lain yang tidak dipasteurkan ke muka anda. Jika mahu, keluarkan madu dengan air bersih supaya tidak melekat dan mudah tanggal. Biarkan madu pada kulit selama beberapa minit sebelum dicuci. Kita semua tahu betapa pentingnya pengelupasan; menanggalkan kulit mati dan memudahkan pernafasan. Scrub DIY mudah yang boleh anda buat di rumah ialah campurkan jus lemon, gula dan madu dan membuang semua kulit mati. Kemudian basuh muka anda dengan air suam. Ia membersihkan liang-liang anda secara mendalam dan memberikan rupa yang segar. Madu bertindak sebagai pelembap yang baik, penggunaan madu secara teratur akan melembutkan kulit anda dan memastikan ia terhidrat.

See also  Madu - Sumber Pemakanan Kanak-kanak